Toyota RAV4 Plug-in hybrid imaće evropski debi u Ženevi


Toyota otvara važno novo poglavlje u istoriji RAV4, originalnog rekreativnog/lifestyle SUV-a po kome je ova klasa vozila prepoznatljiva, premijerom novog RAV4 Plug-in Hybrida. Nakon što je ovaj model premijerno prikazan u Americi, evropski novinari i kupci će po prvi put moći da ga vide 3. marta kada se otvara Salon automobila u ŽeneviIskustvom stečenim kroz razvoj dve generacije Prius Plug-in Hybrid modela, Toyota je bila ohrabrena da proizvede nov impresivan pogonski sklop za RAV4. S punom sistemskom izlaznom snagom od 306 KS/225 kW, ovaj RAV4 ima potencijal da ubrza do 100 km/h iz mesta za samo 6.2 sekunde, tako pobeđujući svu konkurenciju na konvencionalni pogon. Pored toga, teži da zadovolji ekonomičnost emisije CO2 i potrošnje goriva na najbolji način u svojoj klasi: podaci o WLTP-standardu pre homologacije, kompanije Toyota, ukazuju na emisiju CO2 od 29 g/km. Ovaj stepen nije nadmašio nijedan od aktuelnih D-segment plug-in AWD SUV hibrida.
Toyota je ulagala u napredak u performansama koje električna energija može da omogući, u cilju dostizanja značajnog povećanja izlazne snage, u poređenju sa standardnim RAV4 Hybridom. Razvijena je nova litijum-jonska baterija velikog kapaciteta i dodat pojačani konverter jedinici za kontrolu snage hibridnog sistema. Benzinski 2,5-litarski Hybrid Dynamic Force motor je isti kao i kod standardnog RAV4 Hybrida.
Rezultat nije samo efikasno ubrzanje iz stanja mirovanja. RAV4 Plug-in Hybrid će takođe imati mogućnost prelaska većeg broja kilometara u čistom EV modu (pri brzinama do 135 km/h, uz nula potrošnje goriva i emisije gasova. Očekivani broj pređenih kilometara (WLTP standard) je 65 km. Novi RAV4 Plug-in Hybrid očekuje se na tržištu u drugoj polovini 2020. godine.