Škoda predstavila model Octavia RS iV


ŠKODA po prvi put nudi model iz RS porodice sa plug-in-hibridnim pogonom. Nova ŠKODA OCTAVIA RS iV je opremljena 1.4 TSI benzinskim motorom i 85-kW električnim agregatom koji u kombinaciji imaju izlaznu snagu od 180 kW (245 KS).Crni detalji na karoseriji čine model OCTAVIA RS iV odmah uočljivim i prepoznatljivim kao vrhunski sportski model najprodavanijeg ŠKODA automobila, koji je sada dostupan u svojoj četvrtoj generaciji. Češki proizvođač automobila ima u ponudi za novi model OCTAVIA još tri elektrifikovane verzije. OCTAVIA iV je plug-in hibrid koji isporučuje 150 kW (204 KS), a dostupan je u Ambition i Style paketima opreme. Dve e-TEC verzije proizvode 81 kW (110 KS) i 110 kW (150 KS) i koriste po prvi put u brendu ŠKODA mild hybrid tehnologiju. Christian Strube, član ŠKODA borda za tehnološki razvoj, rekao je: „Uvođenjem modela OCTAVIA RS iV, otvaramo novo poglavlje uspešne priče naših RS modela. Koristimo plug-in- hybrid pogon u najnaprednijem sportskom modelu po prvi put. U novoj OCTAVIA RS iV, to povećava performanse i smanjuje potrošnju goriva, kao i emisiju CO2.“
ŠKODA je u model OCTAVIA RS iV ugradila 1.4-litarski TSI benzinski motor (110 kW / 150 KS) i električni motor od 85-kW. Zajedno, imaju kombinovanu izlaznu snagu od 180 kW (245 KS) i nude maksimalan obrtni moment od 400 Nm, koji se prenosi na prednje točkove preko 6- stepenog DSG menjača. Emisija CO2 je oko 30 g/km u WLTP ciklusu, što znači da je već u skladu sa novim, strožijim standardom emisije EU6d za sva novoregistrovana vozila u EU, koji će stupiti na snagu od 1. januara 2021. Litijum-jonska baterija visokog napona ima kapacitet od 37 Ah, što je jednako 13 kWh, čime automobil dobija potpuno električni domet do 60 km u WLTP ciklusu. Obrtni moment iznosi 330 Nm. U Sport modu, koji omogućava vozaču da koristi punu snagu automobila, OCTAVIA RS iV ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 7.3 sekundi. Njegova maksimalna brzina iznosi 225 km/h. Progresivno upravljanje koje dolazi kao standard i dinamično prilagođavanje sportske suspenzije koje je tipično za RS zavisi od stila vožnje.
ŠKODA OCTAVIA RS iV ima specifična LED svetla za maglu i aluminijumske felne od 18-inča kao standard; kočione čeljusti privlače pažnju u tipično crvenoj RS boji. Aluminijumske felne od 19-inča su dostupne kao opcija. ŠKODA rešetka hladnjaka, aerodinamični dodaci, difuzor na prednjem i zadnjem delu i okviri prozora dolaze u crnoj boji. Hatchback ima crni sportski zadnji spojler; kod „estate“ verzije je krovni spojler u boji automobila. Oliver Stefani, direktor ŠKODA sektora za dizajn, objašnjava: „Već dinamičnom obliku nove OCTAVIA-e smo dali sportskiji izgled koristeći poznate RS oznake. Sa mnogobrojnim crnim elementima dizajna, kao što su ŠKODA rešetka hladnjaka, prednji deo, zadnji difuzor i aluminijumski točkovi, automobil se odmah prepoznaje kao član naše RS porodice.”