Toyota pruža podršku globalnoj elektrifikaciji vozila


• Podrška uključuje patente stečene kroz više od 20 godina razvoja tehnologije hibridnih električnih vozila
• Na raspolaganju je tehnička podrška proizvođačima finalnih vozila radi dostizanja ciljanih performansi nabavkom sistema za elektrifikaciju vozila
• Prilika za dalju promociju globalnog rasta elektrifikovanih vozilaImajući na umu količinu vremena, novca i resursa potrebnih za razvoj održive mobilnosti radi suzbijanja rasta štetnih emisija i nastavka korišćenja trenutno dostupne tehnologije, Toyota Motor Corporation (Toyota) danas je objavila dve mere u vezi sa svojim patentima i tehničkim znanjem radi dalje promocije sve šire upotrebe elektrikovanih vozila.

Prvo, Toyota je objavila da će odobriti besplatne licence za gotovo 24.000 patenata koje ima (uključujući i neke prijave koje su još u postupku), za tehnologije povezane s elektrifikacijom vozila. Drugo, Toyota će osigurati besplatnu tehničku podršku drugim proizvođačima koji razvijaju i prodaju elektrifikovana vozila kada koriste Toyotine elektromotore, baterije, sisteme upravljanja snagom, upravljačke računare i druge tehnologije vezane za elektrifikaciju vozila kao deo svojih pogonskih sistema. 

Odobravanjem besplatnih licenci i pružanjem tehničke podrške za svoje sisteme elektrifikacije vozila, Toyota želi dodatno da promoviše širenje elektrifikovanih vozila i na taj način pruži pomoć vladama, proizvođačima automobila i društvu u celini da ostvare zacrtane ciljeve povezane s klimatskim promenama. 
„Na temelju velikog broja upita koje smo dobili u vezi s našim sistemima elektrifikacije vozila od kompanija koje prepoznaju potrebu popularizacije hibrida i drugih tehnologija za elektrifikaciju vozila, verujemo da je sada vreme za saradnju“ - ističe Shigeki Terashi, član upravnog odbora i izvršni potpredsednik Toyota Motor Corporation: „Ako broj elektrifikovanih vozila značajno naraste u sledećih 10 godina, ona će postati standard, a naša je želja da imamo ulogu u tome pružajući snažnu podršku tom procesu“.

Patenti na koje se odnose ove besplatne licence su napredne tehnologije ugrađene u elektrifikovana vozila, posebno ona koje se koriste u hibridnim električnim vozilima (HEV) koja su pomogla Toyoti u ostvarivanju značajnih performansi, smanjenju dimenzija i smanjenju troškova. Konkretno, obuhvaćeni patenti su za delove i sisteme, kao što su elektromotori, upravljačke jedinice snage (PCU) i upravljački sklopovi. Ovo su temeljne tehnologije koje je moguće primeniti za razvoj različitih vrsta elektrifikovanih vozila uključujući HEV, plug-in hibridna električna vozila (PHEV) i električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV). Sve u svemu, Toyota će ponuditi oko 23.740 patenata stečenih kroz više od 20 godina razvoja tehnologije elektrifikovanih vozila. Razdoblje ustupanja počinje odmah, a trajaće do kraja 2030. godine. Ugovori za ustupanje mogu se dobiti tako da zainteresovane strane kontaktiraju Toyotu i usaglase posebne uslove i odredbe licenci.

Toyota već nudi 5680 patenata koji se odnose na njena električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV) od januara 2015. Sada Toyota dodaje oko 2590 patenata koji se odnose na elektromotore, 2020 patenata u vezi sa PCU, 7550 patenata u vezi s upravljanjem sistemima, 1320 patenata u vezi s prenosom snage, 2200 patenata za punjače i 2380 patenata za gorive ćelije (čime je ukupni broj patenata u vezi s gorivim ćelijama 8060).

Što se tiče besplatne tehničke podrške koju će Toyota nuditi, pojedinosti uključuju pružanje uvida u sisteme elektrifikacije vozila, upravljačke smernice i podrobna objašnjenja smernica za podešavanja vozila koja će koristiti njene sisteme. Smernice koje će Toyota pružiti, na primer, uključuju pomoć drugim proizvođačima automobila u dostizanju visokog nivoa performansi proizvodnje u pogledu štedljive potrošnje goriva, snage i tihog rada prilagođenih vozilima na čijem razvoju rade.

Nudeći besplatne patentne licence i tehničku podršku za elektrifikovana vozila, Toyota vidi priliku da podstakne razvoj i uvođenje na tržište elektrifikovanih vozila širom sveta, nešto što već dugo smatra glavnim prioritetom za menadžment na temelju snažnog uverenja da će vozila s manjim uticajem na okolinu pomoći u borbi protiv klimatskih promena samo ako uđu u široku primenu, zahvaljujući smanjenju emisija CO2. 

Toyota je 2015. godine identifikovala ciljeve za smanjenje vlastitih emisija i pokrenula Toyotin izazov zaštite životne sredine 2050. (Toyota Environmental Challenge 2050), skup dugoročnih ciljeva za održivost, ciljajući na smanjenje emisije CO2 iz njenih vozila i fabrika, a 2017. godine je objavila prodajni plan za širenje elektrifikovanih vozila koji pokriva razdoblje do kraja 2030.